ЗАЩО ХОКЕЯТ НА ЛЕД МОЖЕ ДА Е ТОЧНИЯТ СПОРТ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ?

Какво спортува детето ви? Плуване, тенис, футбол, лека атлетика? Не спортува? А замисляли ли сте се да го заведете на ледената пързалка?

Когато големият ми син беше 5ти клас, а външния му вид ставаше все по-пухкав, бях готова да обявя, че напълно съм се провалила в опита да намеря подходящия спорт за него. Или не му се ходеше, или не му се тичаше, или не му беше интересно. И един ден отговорът дойде изневиделица именно от страна на детето: ХОКЕЙ НА ЛЕД.

В България ледени пързалки има малко — в София, Ботевград и Варна, защото поддържането на цялата инфраструктура излиза скъпо, но за сметка на това предимствата от спортуването на зимни спортове е огромно. Тук ще се опитам да разгледам и положителните и негативните страни на хокея, макар повечето негативи да са само за родителя, когато детето е по-малко.

 1. Детето се научава да кара кънки на лед — когато заведохме синът ми за първи път на тренировка, той никога не се беше качвал на кънки на лед. На начинаещите се обръща отделно внимание и те не участват в общата тренировка. Периодът, който отнема на едно дете да се научи да кара кънки е индивидуален, но резултатът е 100% гарантиран.
 2. Интензивност на тренировките — хокеят на лед изисква много движение. Децата излизат от тренировка обилно изпотени. При този спорт се горят много калории. Формира се мускулатура.
 3. Бързо се подобряват моторните умения на децата, тъй като работата със стик и шайба изисква концентрация и прецизност.
 4. Като всеки отборен спорт, хокеят на лед е ЕКИПНА ИГРА. Уменията за работа в екип са изключително ценно качество в съвременния свят. Децата се учат да печелят, но и да губят.
 5. ДИСЦИПЛИНА — неуважителното отношение към треньора е неприемливо в спорта и децата бързо го научават, когато трябва да правят кълбета на леда или да прескачат мантинелата.
 6. Нова среда за детето, а понякога и за родителя. 
 7. ЗДРАВЕ — спортът не само повишава имунитета на детето, но и самите изпарения от леда са изключително полезни, особено за деца с астма и прекарали бронхити и пневмонии. 
 8. Децата стават ПО-СМЕЛИ и не ги е страх от БОЛКАТА — в хокея на лед се пада много, независимо колко добре можеш да караш кънките или да управляваш тялото си. Децата бързо се учат, че да паднат, дори и да ги заболи малко (тялото все пак е защитено с предпазни кори), не е голяма работа. Повярвайте ми, много рядко се случва някое дете да реве истерично за майка си на леда, както често ще видите в парка.
 9. Пол на детето — хокеят не е само спорт за момчета. Не се притеснявайте да заведете своето момиче на зимната пързалка!
Деца слушат напътствията на треньора по хокей (личен архив, Цвета Белчева)

Стигаме и до негативните страни, които всъщност не са негативни, но изискват от родителя по-голяма ангажираност.

 1. Екипировка — екипировката за хокея е обемиста. Тялото на състезателя е защитено от кори, които не му позволяват да се наранява сериозно, когато пада на леда. По-малките деца трудно се оправят сами и е необходимо някой да им помага на обличане и събличане. В началото кънки и екипировка ще ви заемат от страна на съответния отбор, но е препоръчително всеки да има своя.
 2. Финансова страна — Месечната такса за трениране на хокей на лед не е по-различна от тази на всеки един спорт (около 80 лева на месец), но закупуването на екипировка е сравнително по-сериозно перо. Стартов кит протектори за дете на възраст 6-7 години би ви струвала около 300 лева, кънките на лед започват средно от 170 лева, като са необходими и чорапи, термо облекло,  стик и други аксесоари. Разбира се екипировката се налага да се подменя с растежа на детето. Можете да разгледате някои от цените тук: https://hockeycamel.com/protektori-za-kynki/komplekti-za-hokey.

И отново моят личен опит — само за няколко месеца, след като синът ми се записа да тренира хокей на лед, той отслабна значително, не пропускаше тренировка, никога не съм чула треньорът да ми се оплаче, че не иска да тича (както ми се оплакваше треньорката по тенис, например) и започна с лекота да тича разстояния от 6 – 7 километра.

Истината е, че децата обичат да спортуват, колкото и да ги мързи понякога. Хокеят повдига самочувствието им и ги прави по-уверени в общуването. Различните хокейни аксесоари, шапки на различни отбори и техните блузи стават мечтан подарък за рождения ден. Не се колебайте да изберете хокеят на лед като спорт за вашето дете, създайте ЕМОЦИЯ!

Малко информация за хокейните отбори в България: 

https://www.hockeycska.com/wp/

https://www.hockeyclubnsa.com/

http://www.slaviasofia.com/klub-kanki-i-hokey-na-led.html

https://botevgrad.com/news/84615/HK-Balkan-nabira-deca-jelaeshti-da-trenirat-hokey-na-led/ (Ботевград)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100076521302765 (Варна)

Коментарите са изключени.

A WordPress.com Website.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: